Łukasz Magin - PiS

Łukasz
Magin - PiS

Łukasz Magin rocznik 1978

absolwent stosunków międzynarodowych UŁ.

doktorat z politologii na Uniwersytecie Wiedeńskim

2008 -  czł. Rady Nadz. Międzygminnej Komunikacji Transportowej sp. z o.o.

2009 - prezez Miejskiego Przedś. Gosp. Kom. sp. z o.o. w Zgierzu

2009 - Rada Nadzorcza Przędzalni Czesankowej POLANIL SA

2010 - wiceprezydent Łodzi - kiedy Łodzią rządził komisarz Tomasz Sadzyński, mianowany na tę funkcję po odwołaniu w referendum Jerzego Kropiwnickiego. W 2010 roku wystartował do rady miejskiej z listy PO, której był działaczem.

2010 - radny z listy PO

2010 -  zastępca dyrektora operacyjnego w należącej do miasta spółce MPO

2011 - prezes spółki Centrum Hotele do stycznia 2012 (zarobił 147 000 zł) - od czerwca 2012 członek Rady Nadzorczej (wiadomo, ktoś musi skontrolować działalność prezesa)

2011- rada nadzorcza Energa Utech SA do lutego 2012 (firma leasingowo - jakaś tam) - zarobki ok. 60 000 rocznie

2013 - Magin i siedmioro innych radnych PO (m.in. pani Joanna Kopcińska) zostali wyrzuceni z klubu i partii, za brak dyscypliny partyjnej. Założyli klub Łódź 2020, której był przewodniczącym. Klub zbliżył się bardzo do PiS, a ostatecznie czwórka radnych z klubu Łódź 2020 wystartowała w wyborach z list PiS. Dostał się tylko Magin.

2014 - radny z listy PiS (1011 głosów)

2014 - wiceprezes miejskiej spółki Przedsiębiorstwo Gospodarki Mieszkaniowej. W Bełchatowie wybory samorządowe wygrało PiS. Prezydentem Bełchatowa została Mariola Czechowska. /LINK/

2014 - członek rady Nadzorczej Miejskiego Zakładu Komunikacji, też w Bełchatowie.

201? - PGE Dystrybucja Oddział Łódź - Miasto - wysyłamy zapytania w trybie ustawy Prawo prasowe :-)

2010 - sąd partyjny PO - W sądzie czeka też wniosek o usunięcie z partii Łukasza Magina, wiceprezydenta Łodzi i bliskiego współpracownika Kwiatkowskiego. Działacze PO są niezadowoleni z jego pracy w magistracie, bo rozdaje stanowiska w miejskich spółkach według własnego uznania, nie konsultuje się z władzami partii. /LINK/

2011 - prezes spółki Centrum Hotele. Do konkursu o fotel prezesa Centrum Hotele w Łodzi stanął Jacek Hibner, doświadczony menedżer branży hotelarskiej. Ale przegrał z Łukaszem Maginem, łódzkim radnym PO, który dotąd w hotelach był tylko gościem /LINK/

To firma podlegająca ministrowi skarbu, zarządza hotelami Centrum, Savoy, Polonia, Mazowiecki i Światowid (...) Centrum Hotele to niegdysiejsze Przedsiębiorstwo Turystyczne Łódź, podlegające wojewodzie. Stąd uchodzi za przechowalnię polityków. W swym CV pracę w tej spółce mają m.in. Dariusz Joński (SLD), Tomasz Piotrkowski (szef gabinetu prezydent Hanny Zdanowskiej) i Bartosz Domaszewicz (PO), który pracuje tam teraz. /LINK/

2014 - wiceprezes miejskiej spółki Przedsiębiorstwo Gospodarki Mieszkaniowej. W Bełchatowie -  pensja Magina wynosi nieco ponad 11 tys. zł brutto. Radny klubu PiS jest też członkiem rady nadzorczej Miejskiego Zakładu Komunikacji w Bełchatowie. /LINK/

----------------

Jak z tego widać, pan Magin, to "uniwersalny żołnierz" - chłopak umiejący szybko zdobywać dobrze płatne posady, niezależnie od przynależności partyjnej. Jednocześnie występuje w roli zaangażowanego samorządowca - kiedy on ma na to wszystko czas? na ilu stołkach równocześnie potrafi siedzieć? wyrzucony z PO, bo załatwiał posady nie tym co trzeba, znajomym królika oraz złamał dyscyplinę partyjną. Także pan potrafiący dbać. Nie wiadomo, czy o sprawy społeczne, ale o własne - napewno.

Pan Łukasz Magin, były wiceprezydent Łodzi, kojarzony przede wszystkim z „aferą listową”, oszustwami w zeznaniach podatkowych i obsadzaniem znajomych na stanowiskach w spółkach miejskich./LINK/

Analiza oświadczeń majątkowych:

1. luty 2010 - pan Magin obejmuje stanowisko wiceprezydenta Łodzi:
  •   33 500 zł - gotówka
  • 250 000 zł - mieszkanie 38,4 m.kw. - kupinie na kredyt 73 000 CHF - spłacone ok.  3 000 CHF
  •   50 000 zł - udziały w TBS w Zgierzu - kupione na kredyt 50 000 zł - spłacone ok. 15 000 zł
  •   92 750 zł - zarobił, jako Prezes MPGK sp. z o.o.  + 7 500 zł za styczeń 2010
  •     2 900 zł - umowa o prace u 2 pracodawców       + 9 400 zł za styczeń 2010
  •   14 000 zł - tytułem dzierżawy za lokal                  +  1 400 zł za styczeń 2010
  •   70 100 zł - pensja żony                                       +  5 800 zł za styczeń 2010

2.  listopad 2010 - pan Magin, po 10 m-cach zdaje stanowisko wiceprezydenta, idzie na radnego.

• 110 000 zł - gotówka
  • 112 000 zł - pensja wiceprezydenta
  •    3 000 zł - dochód od 2 pracodawcy
  •  96 000 zł - zarobki żony. (Była awantura, jak chciał załatwić żonie posadę prezesa w TBS w Zgirrzu - chyba załatwił :-)
  •  15 400 zł - opłaty za wynajem
  • reszta bez zmian

3. kwiecień 2015

• 160 000 zł - gotówka
  • 225 000 zł - mieszkanie 38,4 m.kw. - kupione na kredyt 73 000 CHF - spłacone ok.  11 000 CHF
  • 50 000 zł - działka 1070 m.kw - tanio kupił :-) ale ujawnił w oświadczeniu majątkowym z dwuletnim opóźnieniem - hmm - zdążył przed prokuratorem, ale czy i tak nie popełnił przestępstwa?
  • 50 000 zł - udziały w TBS w Zgierzu - kupione na kredyt 50 000 zł - kredyt spłacony
  • 66 000 zł - wynagrodzenie za trzy prace w spółkach (rady nadzorcze + zarząd)
  • 51 500 zł - wynagrodzenie za czwartą pracę na umowę
  • 29 600 zł - wynagrodzenie za piątą pracę - dieta radnego